zaterdag 17 januari 2015

Les 3 jours au Petit Château

Laatste Update 25/7/2022 - click rechts op het blogarchief

Dernière mise à jour 25/7/2022 - cliquez sur le côté droit de l’archive de blog

‘t Klein Kasteeltje, Brussel

Het klein kasteeltje ontleend zijn naam aan het grote herenhuis, door water omringd, dat hier sinds 1560 stond. De Oostenrijkse regering koopt deze privé eigendom aan op 13 maart 1775 en maakt er een kazerne van. De benamming wordt « Kazerne van Ansillon », genaamd naar de laatste eigenaar François de Ansillon, schepenen, burgemeester en ontvanger van de stad Brussel. Ook na de Franse Revolutie blijft het klein Kasteeltje dienst doen als militair gebouw. In 1815, na de Slag bij Waterloo, werden de Franse krijgsgevangenen hier opgesloten.

De steden werden verplicht « de (militaire) gebouwen te onderhouden tot zij in een degelijke reparatiestaat verkeren ». Deze bedorven Franse erfenis zou er voor zorgen dat de kazernes een stiefmoederlijke behaneling kregen en stilaan in verval geraakten, maar toch bleven dienst doen ! Tijdens de Hollandse periode werd het plan geopperd om een nieuwe kazerne voor 3.000 man te bouwen op de plaats van de vervallen oude, maar de Belgische Revolutie van 1830 stak stokken in de wielen.

Na jarenlange discussies besluit de stad Brussel op 8 juli 1848 uiteindelijk om op eigen kosten een infanteriekazerne te bouwen die 1.200 manschappen kan herbergen op de plaats van het oude Klein Kasteeltje. Op 9 september van hetzelfde jaar wordt tostemming gegeven tot het leggen van de fundamenten. Wegens problemen met de drassige ondergrond lopen de werken 1 jaar vertraging op en uiteindelijk op 23 septemer 1853 wordt het nieuwe Klein Kasteeltje plechtig en officieel geopend. Het was een zeer moderne kazerne in België en in het buitenland erg bewonderd.

De eerste bewoners zijn het Regiment Karabiniers ze zullen op 12 september 1894 verhuizen naar de nieuwe kazerne aan het Daillyplein te Schaareek. De nieuwe gasten zijn het 9é Linieregiment. Deze eenheid zal van hier uit op 3 augustus 1914 naar Liège worden overgebracht.
Tijdens de Duitse bezetting werd het Kasteeltje natuurlijk door de Duitsers gebruikt, na de wapenstilstand gaf ze onderdak aan het 4é Karabiniers. Toen deze eenheid in 1922 werd ontbonden betrok het 9é Linie opnieuw « zijn » kazerne waar het zou blijven tot de volgende oorlog.
Na de bevrijding van 1944 werd het Klein Kasteeltje gebruikt als « bijhuis » van de gevangenis van Sint-Gillis en werden er incivieken opgesloten en Duitse krijgsgevangenen die uit de koolmijnen waren gedesserteerd. Dit interneringscentrum werd gesloten op 31 december 1950.

Vanaf 1951 tot 1985 deed de kazerne dienst als Centrum voor Recrutering en Selectie. Iedere mannelijke Belg die opgeroepen werd voor de dienstplicht zou hier zijn « Drie Dagen » volbrengen, een gebeurtenis die hij voor de rest van zijn leven zou meedragen.

Huidig adres : 9é Linielaan, 1000 Brussel.

http://www.ablhistoryforum.be/viewtopic.php?f=43&t=1892

bron : ‘t Klein Kasteeltje, Geschiedenis van een mythe, brochure uitgegeven naar aanleiding van de verhuis van het Centrum voor Recrutering en Selectie naar Neder-over-Heembeek in 1985. Tweetalig,Petit-Château

Sous le règne de Léopold Ier, on éprouve le besoin de construire des casernes pour organiser les effectifs militaires basés à Bruxelles. L’une d’entre elles sera appelée le Petit-Château et érigée dans le style néo-Tudor d’après les plans du capitaine de génie Mathieu-Bernard Meyers, entre 1848 et 1852. Le bâtiment, prévu à l’origine pour 1.200 hommes, est agrandi assez vite. Il a été affecté au célèbre régiment des carabiniers. Le roi Léopold II et certains conservateurs critiqueront à posteriori l’adoption d’un style considéré comme « pittoresque » alors qu’ils attendaient plutôt un genre grandiloquent, mais la caserne du Petit-Château connaît malgré tout un beau succès. Après les carabiniers, ce sont les fusiliers du 9e de Ligne qui occupent l’ensemble à partir de 1894. Durant la Seconde Guerre mondiale, la caserne du Petit-Château servira de prison pour les inciviques avant de devenir le Centre de recrutement et de sélection de l’Armée belge, entre 1950 et 1985. Ce n’est qu’en 1986 qu’il est transformé en Centre d’accueil pour les candidats réfugiés politiques.

bron, Wikipedia
_________________________________________________________________  

18-Daagse Veldtocht

Als actief regiment wordt het 9Li op 25 augustus 1939 gemobiliseerd in het Klein Kasteeltje te Brussel bij fase A van het mobilisatieplan. De miliciens van de klassen 38 en 39 die op dat ogenblik onder de wapens zijn, worden vervoegd door de opgeroepen reservisten van de recent afgezwaaide klassen van het regiment. De beide schildwachten aan de poort van het Klein Kasteeltje, waaronder ook soldaat Karel Mertens, hebben het dan ook bijzonder druk met salueren door het aanhoudende komen en gaan in de kazerne.

Het regiment vertrekt zo snel mogelijk naar zijn oorlogskantonnement in een school te Sint-Agatha-Berchem. Drie dagen later wordt via de Ninoofsesteenweg naar Pamel gemarcheerd.
De eerste twee weken van mobilisatie worden te Pamel doorgebracht. Op 11 september 1939 verhuist het regiment naar Gooik en omliggende dorpen. De 6de divisie wordt er gebruikt om het westelijke uiteinde van de lijn Ninove-Waver te bemannen.

Eind november wordt het regiment een eerste keer naar het Albertkanaal gestuurd om de ondersector rond Eigenbilzen te bezetten. In maart 1940 volgt een rustperiode te Waterloo. Het regiment vertrekt daarna opnieuw naar de dekkingsstelling van het Albertkanaal en zet koers naar Tessenderlo. De linies worden er opnieuw bemand en de manschappen worden ingekwartierd bij burgers, in leegstaande huizen en in door het leger gebouwde houten barakken. De zware wapens worden ontplooid in de aangelegde loopgraven en stellingen en dag en nacht bewaakt door wachtdetachementen.

bron, https://18daagseveldtocht.wikispaces.com/9e+Linie________________________________________________________________________________

De 3 Daagse Klein Kasteeltje

Vanaf 1951 tot 1985 deed de kazerne dienst als Centrum voor Recrutering en Selectie. Iedere mannelijke Belg die opgeroepen werd voor de dienstplicht zou hier zijn « Drie Dagen » volbrengen, een gebeurtenis die hij voor de rest van zijn leven zou meedragen.

Het onderzoek.

De 3 Daagse Klein Kasteeltje

Ikzelf ben nu op zoek naar foto's die genomen zijn tijdens de 3 daagse van het Klein Kasteeltje. Je kan al deze foto's bekijken in het blogarchief.
Indien iemand nog foto's heeft mag hij of zij een scan maken en de foto doorsturen naar eddy.van.den.brande@skynet.be en dan plaats ik hem ook op de site.

Moest je een foto zien waar een datum verkeerd zou zijn, of je een betere foto moest hebben dan mag je dat ook laten weten.

Les 3 jours au Petit Château

Je suis à la recherche  de photos qui ont été prises lors vos "3 jours au Petit Château". Vous pouvez déjà retrouver pas mal de ces photos dans les archives de ce blog

Si vous possédez une photo de votre séjour au Petit Château, vous pouvez la scanner et l'envoyer à eddy.van.den.brande@skynet.be ; je la placera sur ce site si vous le désirerez.

Mvg
Eddy

Foto's zoals deze

Ik ben op 3 November 1980 mijn 3 daagse gaan doen. 
Op deze foto sta ik in de middelste rij helemaal rechts.

 ps, je kan deze site ook delen op jouw FaceBook, hier onderaan is er een mogelijkheid om dit op FB te delen, misschien hebben jouw vrienden nog foto's.

Si par ailleurs  si vous remarquez qu'une date est erronée, ou que vous avez un meilleure photo que celle qui est sur ce site, n'hésitez pas à me le faire savoir. Merci

82 opmerkingen:

 1. ik ben ook geweest in 1981 maar dat was alleen maar een dag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. moi c'était en août 1975 avec les premières dames

   Verwijderen
  2. D G D in november 73 1dag 2januari 74 binnen in 1ste Para Diest

   Verwijderen
  3. Ik ben er ook geweest :-) 24 April 1978

   Verwijderen
  4. Daar ben ik ook geweest voor de medische keuring en de test voor KROO(onderofficier) tijdens mijn militieperiode periode 1974

   Verwijderen
  5. Voor gewone dienstplicht,altijd maar 1 dag geweest !
   Alleen werden dat 2 0f zelf 3 dagen voor kandidaten kro - kroo en voor de mensen die voor de Para Commando eenheden kozen,die moesten bijkomende fysische testen doen,en andere testen doen
   Ik als kandidaat para commando en Kroo heb 2,5 dagen in het klein kasteeltje verbleven december 1964 .

   Verwijderen
  6. Klopt niet. Ben er in maart 1972 geweest en toen was het verblijf 1,5 dag voor de gewone dienstplicht. Enige tijd daarna werd dit 1 dag.

   Verwijderen
  7. Ik was van het 9e linieregiment , klas 39

   Verwijderen
  8. Ik heb de Achtiendaagsche Veldtocht Mei 1940 meegemaakt

   Verwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  10. in 1960 als gewone dienstplichtige was dat 3 dagen

   Verwijderen
  11. ik ben in maart 1980 naar klein kasteeltje gegaan als kandidaat para- commando 3dagen er verbleven, de week nadien flawinne.

   Verwijderen
  12. 1979 precies of het gisteren was !!!

   Verwijderen
 2. Exact, car moi, en 1975, c'était déjà 1 jour

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij mij was dit in 1972 maand sept het was daar niet om te lachen en zeker bij de bloedafnames

  BeantwoordenVerwijderen
 4. was daar als laatste lichting in jan 85 nog 2 dagen gedaan daarna was het in het nieuwe gebouw in n-o-h

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was ook bij die laatste lichting (3jan 85)

   Verwijderen
 5. Pour moi, c'était en février 1962, que de bons souvenirs !!!!!
  Nous étions beaucoup plus jeunes.
  F MEURISSE

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb mijn drie daagse in mei 1952 gedaan .
  Tijden die drie daagse werden we gekeurd en kregen we een ruggen prik .
  Daar hadden heel personen schrik van was ook pijnlijk ook.
  Op geroepen december 1952

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was er ook in 52, dat prikje herinner ik me noch, daarna 02/1952 voor 24 maanden, na opleiding richtiong Duitschland

   Verwijderen
  2. Waar in Duitsland. Mijn paps ook in 1952 binnen gegaan. Toen ook voor 24 maanden naar Siegen

   Verwijderen
 7. 3x pour moi
  Dec 72 miliciens 2 codo
  ? 77 vc. 1 Para
  07. 78 s/off. EI
  derniere x Tout Brun rentrant de mission en Afrique succes garanti

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb er mijn drie dagen in 1973 gedaan als kandidaat rijkswachter.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Moi, c'était en septembre 1970 et c'était pendant 1 jour et demi. Malheureusement, il n'y a pas eu de photo de "groupe".

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En 1963, j'y au passé une journée et une nuit. Le lendemain, retour chez maman...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik deed hier mijn legerdienst in 1981 op de sociale dienst bij Cdt Van Speybroeck

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb er mijn 3 dagen gedaan in 1978.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat vliegt de tijd.
  Ik passeerde er ergens in september '78 om na een dagje militair hospitaal in Oostende op 8 Januari mijn militaire loopbaan te beginnen in kazerne Majoor Blairon (hier temt men leeuwen).
  Vervolgens tot '95 in Leopoldsburg (bat. Bevrijding).
  En na een mooie tussenstop in Ieper ('95- '03 in Log SP CX Noord) mocht ik in Doornik ('03-16) op pensioen op 1 april '16.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 3 dagen klein kasteeltje in 1980. Op 1 dec 80 naar Turnhout (hier telt men leeuwen) in 1981 terug naar klein kasteeltje maar dan voor onderofficier. Misschien op 1 juli 2021 op pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik was er in 1976, dan naar torhout om vandaar te vertrekken naar de grenadiers in soest waar ik tenslotte door Flahout als vijflatter benoemd werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. J'y ai passé 8 mois au CTI (centre de traitement de l'information). Le néolithique de l'informatique. On avait fait croire au commandant que le port des combat-shows nuisaient aux ordinateurs à cause des vibrations générées. Du coup, on pouvait circuler avec des chaussures de ville. Et je peux raconter pleins d'autres anecdotes toutes plus savoureuses les unes que les autres.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. twee maal geweest,in '79 en '80 en elke keer doorverwezen naar militair hospitaal.na de tweede maal definitief
  afgekeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. was daar in 1980 nadien oc nr3 turnhout nadien 4 jaar soest 9 linieregiment
  grtz
  Curt

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik in 1957 en binnen in Stockem in september 58

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ik in 1957 en binnen in Stockem in september 58

  BeantwoordenVerwijderen
 21. In 1972 voor 3 dagen, dan 3 maanden Turnhout opleiding chauffeur om de rest van de 12 maanden in Mechelen als chauffeur TTR door te brengen.
  Vindt spijtig genoeg nergens foto's terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. van den meersschaut oscar1 december 2016 om 08:27

  AHA BLEUKES ALLEMAAL
  BIJNA 3000 REACTIES, IK IN 1952 DAAR

  ZIJN ER HIER NOG VAN DIEN TIJD, ZOU TOCH MOETEN? OF ZELFS VAN VROEGER!
  LATER BINNEN IN BARON MICHEL EN DOSSAIN echte gevangenis was dat

  finaal in vilvoorde, voor 19 maanden en 20 dagen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Opleiding in 1971 bij franstaligen van januari tot eind februari; daarna naar klein kasteeltje voor de rest van mijn dienst.

   Verwijderen
 23. 2,5d in1960 jaar later éen jaar Siegen als carpat als snipper bij Com.Smet

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ik ben er geweest in 1968

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik was er in 1971 - nog twee dagen. Later bij de Carabiniers Prins Boudewijn mijn legerdienst gedaan in Siegen. Daar vernam ik ook dat deze eenheid de eerste bewoners waren van het gebouw na de onafhankelijkheid. Om het verhaal af te maken. Ik heb ook nog een tijd in de buurt gewoond, nl. in de Willebroekaai, op wandelafstand van het Klein Kasteeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik heb hier jullie testen nog nagekeken was onderofficier /chef van de computerzaal als je door de poort binnenkwam helemaal rechts in het hoekje daar werden alle testen die jullie moesten invullen met kruisjes op de papieren door de machines gejaagd en opgeslagen in het geheugen ,was in 1980 dus het begin van het computertijdperk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Patrick, weet jij misschien bij wie of waar ik foto's kan vinden?? ik zoek nog steeds en heb de vraag al eens aan het leger gesteld maar kreeg een negatief antwoord.

   Verwijderen
  2. is er iemand die foto's heeft van 3 daagse klein kasteeltje van 28 november 1961 ?

   Verwijderen
 27. Ik ben er ook geweest in 1962, daarna het jaar er op naar Turnhout vervolgens naar Siegen in Duitsland voor 2 maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Bonjour,je recherche la photo de groupe année 1970
  Voici la mienne AVEC matricule
  MERCI DE m'aider

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Komende uit het buitenland, ben ik woensdag 28 augustus '75 binnen gekomen tot de vrijdag 30 augustus '75. s' Maandags kreeg ik mijn marsbevel om naar KSMD Gent te gaan. Stond erop 1/2 reisdag. 11 uur Klein K verlaten en 17:30 uur de Leopoldskazerne in gent binnengekomen. Daartussen alle cafes rond het station getest. :) Stamnummer 75/41830 daarna M05212.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik ben van de klas '57, dus 2 dagen klein kasteeltje in 1956, 1 april 1957 in Baron Michel Mechelen voor o/officier, na twee maanden naar Vilvoorde, de rest in Brussel kazerne kleine zavel met bureel op Stalingradlaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. En Février 1968, j'ai passé une journée et une nuit. Le lendemain après midi, retour casa.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Mijn Papa Gustaaf Michiels van 11 Mei 1954 tot 14 Mei 1954. Daarna Lier en daarna BSD Gummersbach.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Moi, c'était trois jours du 02 février au 04 février 1959 !
  Si photo il y a, je suis preneur !

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik deed mijn "drie dagen" op 10december 1970, daarna, 01 april 1971 drie maanden Heverlee, dan negen maanden Probsteierwald, Stölberg bij Aken.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. En 1976 l'engagement des femmes à l'armée

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Was er ook in okt 1975 3 de lichting vrouwen

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Gerrit Puylaert27 juli 2017 om 09:58

  Ik was daar op 26 april 1978 , daarna 14e cie Genie in Arolsen. Vanaf 02/10/1978 tot 31/05/1978.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Gerrit Puylaert27 juli 2017 om 10:14

  Rechtzetting bovenstaand bericht : 14e cie Genie Arolsen . Vanaf 02/10/1978 tot 31/05/1979.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ik was er in oktober 1975 als één van de eerste vrouwen. Heb er helaas geen foto meer van, wel goede herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. in 1975 staan er 2 foto's met groepen vrouwen

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Ik heb de foto's gezien. Sta er niet op, dus moeten er nog andere foto's zijn. Heb wel 2 vrouwen herkent, maar onze lichting staat er niet op, spijtig. Zal nog eens zoeken of ik een foto vind.

   Verwijderen
  4. Aan de rechter kant zie je een kolom met archief op en datums bv 1975 en daar kan je op klikken en zie je de foto's, en anders ga je helemaal naar onder en klik je op ouder bericht.

   Verwijderen
  5. er staan nog foto's met vrouwen op vooral in de jaren na 1975,

   Verwijderen
 40. Van Der Eecken laurent kleinkasteeltje JUNI 1961 EEN DAG OCT 1961 TWEE DAGEN MARCHE LES DAMME VOOR GROEN COMMANDO ATTEST DOKTER AFGEKEURD HOGE BLOEDDRUK !! 2 MEI 1962 BLEU HERVERLEE BINNEN JUNI 1963 AFGEZWAAIT NOVEMBER 1963 TERUG WEDERDIENSTNEMER ETTERBEK EUSKRISCHEN AROLSEN TOT NOV 1968 !

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ben er geweest 2 dagen in december 1972

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Heb er mijn dienst volbracht van maart tot december 1971

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Magnifique site. Je cherche des photos de mon passage au PC, ayant perdu la seule que j'avais ! Je recherche donc les dates 13-14-15 janvier 1975. Merci pour l'aide !!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. 19 december 1977 ....eerste dag van een mooie loopbaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. moi les trois jours en 1960

  BeantwoordenVerwijderen
 46. for me it was in 1974 ha ha ha, firstly, I wanted to be a paracommando, they said that was 2 years, (that was too long for me), so they put me in the Navy because I spoke English, got onto the A960 Godetia, saw a bit of the world, best time in my life, William Louckx, from South Africa

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Bonjour,
  Leiner Georges
  70/45419
  Avez vous photos
  Merci 1000 Fois

  BeantwoordenVerwijderen
 48. salut GUISET FRANCOIS M 6622292 LES 3 JOURS DU 16 17 18 DECEMBRE 1965 MAIS PAS VU DE PHOTO SI VOUS AVEZ UNE PHOTO PUBLIE LA MERCI

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Beste, ik bezorgde de foto van augustus 1981, mijn naam staat er niet bij vermeld (ik ben in het bezit van een originele foto !). Groetjes, Georges Baeyens

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Je recherche depuis des années la photographie de mon passage au CRS le 25.11.1971. Merci de me contacter alainroman54@gmail.com au cas où vous la possédez ! Merci.

  BeantwoordenVerwijderen